Скандалите в парламента продължават по време на обсъждането на първо четене на

...
Скандалите в парламента продължават по време на обсъждането на първо четене на
Коментари Харесай

Скандал в парламента, Георг Георгиев с нецензурна дума към Бойко Рашков

Скандалите в Народното събрание продължават по време на обсъждането на първо четене на пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Два от тях са импортирани от Министерския съвет, а останалите - надлежно от Надежда Йорданова от " Демократична България "  и група народни представители, от Костадин Костадинов от " Възраждане " и група народни представители, и от Бойко Рашков от " Продължаваме промяната "  и група народни представители. Вчера поради липса на кворум депутатите не съумяха да приключат с полемиката по законопроектите и да ги гласоподават.

С измененията, препоръчани от Министерския съвет, се основава механизъм за следствие на основния прокурор. От ГЕРБ-СДС насочиха рецензии към законопроекта на " Продължаваме промяната ", който планува да се даде опция на проверяващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за позволение за претършуване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да показват за утвърждение от съда на протокола за осъщественото деяние в изискванията на необходимост.

По-рано Марин Маринов от ГЕРБ-СДС означи, че имат политическата воля да бъде признат работещ механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му, тематиката за правосъдната промяна е от изключителна значимост за нашето общество, като някои партии дължат своето битие на поддържане на тематиката. Тя би трябвало да бъде затворена и да приключим тази промяна, тъй като българското общество е до последна степен затормозено от нея, счита Маринов.

Относно законопроекта на Бойко Рашков, депутатът от ГЕРБ-СДС разяснява, че вижда в него " завръщане не на полицейщина, а на милиционерщина ". В тази връзка той напомни ареста на водача на опозицията Бойко Борисов предходната година, когато Рашков беше вътрешен министър. Ако същите промени бяха в действие тогава, репресията щеше да е още по-силна, разяснява още Маринов.

Първоначално Бойко Рашков му отговори от място и за нарушение на реда в залата получи наказване " неодобрение ". След това от трибуната на Народното събрание някогашният вътрешен министър разяснява, че се употребява една дежурна щампа. Първо, когато говорите за полицаи и милиционерщина, имайте поради, че засягате вашия сътрудник Младен Маринов, той е приключил милиционерското учебно заведение в Пазарджик, аз не съм, сподели Бойко Рашков. Той уточни, че доста почита всяка една специалност, в това число специалността на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, в сравнение с комунистически пожарникар, разяснява Рашков. Той означи, че доста след началото на демократичните промени Бойко Борисов е останал член на Българска комунистическа партия и е излязъл от Министерство на вътрешните работи.

След това на трибуната излезе Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Вие сте прав да се сърдите, че ви назовават полицай. Вие не сте полицай, вие сте си жив чекист. Вие бранехте Всекиревата и Всеасеневата гражданска война, както чекистите са бранели Всесъветската. Така че в този смисъл, по методите ви на работа и по осъществяванията ви в общественото пространство, ви оправдава да се сърдите, че ви оприличават на едни честни хора – преди 1989 година служителите на реда са се наричали полицаи. Вие сте прав, аз не съм правист, не мога да изисквам за знанията ви на честен и многоимотен човек, по тази причина желая да ми обясните – измененията, които оферирате, ще обиден ли градинари, които са забъркани в пране на пари и във внасяне на големи суми от страни отвън Европейския съюз в България в интерес на един някогашен вътрешен министър, в този момент депутат. Промените, които оферирате, ще обиден ли хора в непознати корпорации, които желаеха да продадат българската енергетика, ще обиден ли хора, които чрез покупко-продажби с газ, нефт, енергетика, оръжие, земеделие, ощетиха тази страна с милиарди, ще обиден ли хора, които са забъркани в многомилиардната договорка – криптопирамида, която нашето съвремие познава, ще обиден ли хора, които са известни със своето партньорство с жители на Руската федерация, четирима руснаци с един криптофараон, Криптомир чух, че го назовават? Вашите промени ще обиден ли тези хора, ще обиден ли тези, които вкараха медиаторите в газовите покупко-продажби на страната, давайки на съветски компании през 30% по-високи цени да оперират в нашата страна, ще обиден ли всички тези, които вие закриляхте през вашия ч*киджийски интервал на престояване във вътрешно министерство, съобщи Георгиев.

След като в залата се надигна звук поради произнесенета от депутата от ГЕРБ нецензурна дума от парламентарната естрада, Георг Георгиев сподели: " Ч*киджийски, имам поради от чекисти. Всичко това, господин Рашков, ще бъде ли адресирано от Кодеса, обяснете ни, като вносител на всички тези промени ".

Остро възразявам против излизането на трибуната и потреблението на нецензурни думи. Като че ли е патент на тази част от залата да се приказват цинизми – думата, която чухме от индивида с брадата. Той може би си мисли, че като е пуснал брада, няма да го разпознаят на фотографията без брада на фотографията, когато целува (ръка на Бойко Борисов – б. ред.), разпознава се, сподели в отговор Бойко Рашков.

Въпрос дали измененията ще обиден този или оня, може да зададе човек, който няма разбиране от това, което се гледа тук, което му е работата и за което българските данъкоплатци му заплащат заплата на народен представител. Това мога да кажа на този човек. Естествено, че когато се трансформират правила на Наказателно-процесуалния кодекс, че те се отнасят за безусловно всички жители на нашата страна. Едва ли заслужа внимание сходно изявление, което е на толкоз ниско равнище, че срива и без това не изключително високия имиджа на висшия орган на държавна власт, за което откровено скърбя, добави Рашков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР